Autoimmuna sjukdomar
Autoimmuna sjukdomar orsakas på grund av att immunsystemet producerar antikroppar som angriper egna vävnader. Det är ännu inte känt varför immunsystemet reagerar på det sättet. Autoimmuna sjukdomar är inte genetiska sjukdomar, men det krävs en genetisk predisposition för utveckling av sådana sjukdomar.
Detta innebär att vissa kombinationer av gener leder till ökad risk att utveckla autoimmuna sjukdomar.
Förutom genetiska faktorer är miljöfaktorer också viktiga. Det är dem som slutligen aktiverar immunsystemet . Infektion, hormonella förändringar, rökning och undernäring är några av de miljöfaktorer som anses triggar igång autoimmuna reaktioner.
Fördelning av antikroppar avgör hur en autoimmun sjukdom manifesteras . Vi skiljer organspecifika sjukdomar där specifika organ angrips av immunsystemet och autoimmuna sjukdomar där flera organ eller system kan angripas samtidigt.
Enligt EULAR (European League Against Rheumatism) rekommendation alla patienter med oklar artrit eller artrit vid systemiska sjukdomar bör undersökas och behandlas i samråd med reumatolog från början. Effektiv läkemedelsbehandling bör starta tidigt vilketkräver erfarenhet samt uppföljning för övervakning av behandlingsresultat och eventuella bieffekter av behandlingen. Det är därför viktigt att läkaren som först möter patienten med problem i lederna kan avgöra om inflammation föreligger.
Reumatiska sjukdomar
Mer om de olika reumatiska sjukdomar kan du läsa här: https://www.reumatikerforbundet.org/diagnoser/